Hemoroid / Basur tedavisi ve çeşitlerinden bahsetmeden önce tanımını yapmakta fayda var. Hemoroid, basur veya meayasıl üç farklı isimde bilinen hemoroid yaratsızlığı en can yakan rahatsızlıkların başında gelmekte ve günlük yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu rahatsızlığa yakalanan hastalar genelde anal bölgede kanama, dışkılamada anormallik veya düzensizlik, sancı ve ağrı gibi semptomlar görebilmektedirler. Bu belirtiler anal fissür ve daha ciddi diğer hastalıkların da habercisi olabilirler bu nedenle ihmal edilmemelidirler…

basur tedavisi

Doğal tedavi yontemleri hakkında bilgi almak için diğer makalelerimize göz atabilirsiniz.

Hemoroid (Basur) Nedir?

Makat bölgesinde yani kalın bağırsağın bittiği anüs olarak isimlendirdiğimiz böelümdeki damarlarımızın şişmesine hemoroid denir.

hemoroid

Hemoroidler analda genişlemiş olan damar yumaklarıdır. Bu yumaklar sarkar ve bazen sıkışıp kanarlar. İlerleyen zamanlarda bu yumaklar makatın dışına çıkabilirler ve bu çıkan kısımlara “hemoroid memesi” denmektedir. İç hemoroid ve dış hemoroid olarak tanımlanırlar. (referans)

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid Nedenleri Nelerdir

  • Kabızlık
  • İshal
  • Uzun süre oturma yada ayakta durma
  • Obezite
  • Ağır kaldırma
  • Hamilelik

Neden basur kadınlarda daha sık görülür?

Her iki cinsiyette de hemoroid yani basur görülmektedir. Fakat gebelikte kadınlarda yaygın olarak hemoroid görülmektedir. Bunun temel nedeni hormonel değişikliklere bağlı olan kilo alımlarıdır.

Hamilelikte hemoroid çok sık görülen bir rahatsızlık olduğu için öncesinde tedbirli davranmanızda fayda olacaktır.

Hemoroid’i tetikleyen yiyecekler nelerdir?

Kısaca söylemek gerekirse kabızlık yapan tüm yiyeceklere hemoroid’i tetikleyen yiyecekler denir. Çünkü hemoroid’in temel nedeni kabızlıktır ve ıkınma esnasında ciddi bir baskı ve tahriş söz konusu olduğu için hemoroid’in oluşmasına zemin yaratır.

Basura iyi gelen yiyecekler yazımızı da okumanızı öneriyoruz.

basur ve beslenme

Lif açısından zayıf olan kırmızı et, süt ürünleri, dondurulmuş gıdalar, beyaz ekmek, peynir ve aşırı baharatlı gıdalar hemoroid’i tetikleyen gıdalar olarak sınıflandırılabilir.

Hemoroidi tetikleyen içecekler nelerdir?

Kan basıncını artıran içecekler hemoroid hastaları için sakıncalı içecekler sınıfına girmektedir. Bu nedenle başta alkollü içecekler olmak üzeri kahve ve koyu çay gibi içecekler sakıncalı içeceklerdir ve bu içecekler hemoroid’i tetikleyen içecekler olarak nitelendirilebilir.

Fazla alkol tüketimi bir çok hastalığa davetiye çıkardığı gibi hemoroid konusunda da oldukça zararlıdır.

Hemoroid hastaları sindirim sistemi ve kabızlık için gün içersinde bol sıvı tüketmelidirler.

Hemoroid (Basur) Çeşitleri

Hemoroid (basur) dediğimiz rahatsızlık türleri aynı değildir. İç (internal) hemoroid, dış (external) hemoroid, prolapse ve troboze olmak üzere dört çeşit hemoroid bulunmaktadır. Oluştuğu yere göre sınıflandırılmaktadırlar.

Dışkının depolandığı kalın bağırsağın son kısmına rektum denir. Rektumun altı kısmında oluşan damar yumaklarına iç hemoroid (internal hemoroid) denir. İç hemoroidler rektumun içersinde kaldığı için dış etmenlere duyarlı olmamakla birlikte çıkıntı oranına göre 1 ila 4 derece arasında sınıflandırılırlar. İç basur (hemoroid)  yani internal hemoroid’in anüsten dışarı sarkması prolapse hemoroid olarak isimlendirilir. Hemoroid (basur) içersinde kan pıhtısı bulunuyorsa buna tromboze hemoroid denmektedir.

basur çeşitleri

Dış hemoroid (basur) yani diğer adıyla extarnal hemoroid makatın dış kısmında anüs çevresinde deri altında oluşur. Dış hemoroidler damar yumakları oldukları için mavimsi renktedirler ve kaşıntılı ve ağrılı olabilmektedirler.

Hemoroid Evreleri;

  1. Evre:Küçük kanamalar en belirgin özelliğidir. Bu kanamalar, damla şeklinde yada peçetede iz bırakacak şeklinde küçük kanamalardır. Meme oluşumu söz konusu değildir fakat rektoskopi ile görülür

hemoroid evreleri

  1. Evre:Dışkılama sırasında yada sonrası ıkınmayla hemoroiddışarı doğru sarkarlar ve sonrasında hastalar ayağa kalktığında kendiliğinden içeri girerler. Hasta eli ile hissedebilmektedir. Dış kısmı hassastır ve ıkınmayla birlikte fışkırma şeklinde kanamalar olabilir. Eğer ıkınmalar şiddetli olursa hemoroid makat dışına çok fazla çıkar ve geri içeri giremeyebilir. Böyle bir durumda anal kasların boşulması neticesinde şiddetli ağrılar meydana gelebilir ve tramboze hemoroid söz konusudur.
  2. Evre:

Tuvalet sonrası çıkan hemoroid memeleri kendiliğinden geri içeri girmezler ve dışarıda kalırlar. Elle geri itilmesi gerekir. Bu durum hastalar için eziyet haline gelir. Dışarı çıkan memeler içeri sokulmazsa bakteri oluşumu, ağrı ve iltihap oluşumuna neden olur.

  1. Evre:Hemoroidin en ilerlemiş seviyesidir. Makattan çıkan hemoroid memeleri dışarı doğru sakıktır. Memelek genelde büyük ve nemlidir. Otururken ve hareket ederken şiddetli ağrı şikayeti olur.

Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur?

Hemoroid (basur) tedavisi için hekime başvuran hastaların şikayetleri dikkatlice dinlendikten sonra anal muayene yapılır. Gençlerde anal muayene tanı için yeterlidir. Eğer rektal kanama problemi varsa rektoskopi yaptırmaları önerilir. Kırk yaş üstü hastalarda eğer hemoroid tanısı konulduysa kolonoskopik tetkik te önerilmektedir

Basur tedavisi ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Hemoroid (basur) tedavisi ilaçla veya cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir.

İlaçla tedavidedamar büzücü ilaçlar, makat bölgesi için krem, fitil ve hemoroid spreyi kullanılmaktadır. Tedaviye ek olarak kaliteli yaşam için hayatınızda bazı değişikliklere gitmenizde fayda var.

  • Uzun süreli çömelme hareketinde kalınmamalıdır.
  • Lif yönünden zengin yiyecekler bol tüketilmeli probiyotik alınımına önem gösterilmelidir.
  • Dar kıyafetlerden uzak durulmalıdır.
  • Ağır yükler taşınmamalıdır.
  • Düzenli olarak yürüş ve egzersiz yapılmalıdır.
  • Beslenme düzenine dikkat edilmeli kabız olmamak için günde en az 2.5 litre su tüketilmelidir.
  • Baharat tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Tuvalette kitap, dergi vs. okunmamalı uzun süre wc de oturulmamalıdır.

Basur tedavisinde cerrahi tedavi yöntemleri

Skleroterapi

Damar büzücü ilaçlar sayesinde damarların yapışması sağlanır. Bu işlem kısa sürmekte maksimum 5dk da tamamlanmaktadır. Hasta uygulama sonra normal hayatına devam edebilir.

İnfrared Koagülasyon (IRC)

basur tedavisi

Lazer tedavisi olarak ta bilinen bu tedavi yönteminde damarlar kızıl ötesi ışın ile yakılarak yapılır.

Bant Ligasyon Yöntemi

Hemoroid memesinin kök kısmına lastik bant sıkıştırılarak damaların kuruyup düşmesi hedeflenir.

basur tedavisi bant ligasyon

Ayakta tedavi ile uygulanır yatış yapılmaz. Tedavi sonrası hasta normal hayatına dönebilir.

Longo Yöntemi

Bu yöntem 3. ve 4. seviye hemoroid hastalarının bağırsağın iç kısmından 2cm’lik halka bir dokunun alınması ve kalan dokunun birbirine zımba yöntemiyle bağlanması ile yapılır.

basur tedavisi longo

Hemoroid olarak yumalanan damarların bütünlüğü bu şekilde bozularak kısaltılmış olur.

Cerrahi Hemoroidektomi (Ferguson Tekniği)

basur tedavisi ferguson

Bu yöntem hemoroid (basur) damarları kesilerek çıkarılması ve geriye kalan dokunun dikilerek tekrar bütünlüğün sağlanması şeklinde olur. Cerrahi bir yöntem olduğu için diğer yöntemlere göre daha ağrılı ve yatış gerektiren bir tedavi yöntemidir.

Ultrasonik Hemoroidektomi

Sık uygulanan bir yöntemdir. Ultrasonik dalgalar kullanılarak damarlar yakılır ve alınır. Bu uygulamada doku kaybı ve acı minimum seviyededir.

basur tedavisi ultrason

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir