BASURA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Basura iyi gelen yiyecekler deyince aklımıza ilk gelen konu lif konusu olmaktadır. Sadece hemoroid yani basur tedavisi için değil aynı zamanda anal fissür tedavisi içinde beslenme çok önemlidir.

Lifli gıdalar nelerdir? Kaç çeşit lif türü vardır?

“Lifli yiyecekleri çok tüketin”

Bu, herkesin hemoroid hakkında yaptığı öneri ve en doğru öneri. Ama gerçek hayatta, markette ya da tabağınıza ne koyacağınıza karar verirken ne anlama geliyor? Acı veren basur sorununa yardımcı olabilecek belirli yiyeceklere ve bunları kendi öğünlerinize sokmanın yollarını sizin için araştırdık.

İki çeşit lif vardır çözülebilen lifler ve çözülemeyen lifler. Çözülebilen lifli gıdalar uda çözülürler örneğin suya karıştırdığımız yulaflara göz attığınızda yumuşadığını ve suda çözüldüğünü göreceksiniz. (Referans 1 )Birde çözülemeyen liflere örnek verecek olursak annemizin sürekli yedirmek istediği fakat pek iştah açıcı gelmeyen kerevizi ele alalım kerevizi suya bıraktığımızda öylece durur bir çözülme yaşamaz değil mi?

“Çözülebilen ve çözülemeyen olarak iki lif çeşidi vardır”

Birçok “yüksek lifli” yiyeceklerin her iki türü de vardır.

Günlük beslenmemizde 25-30gr ve daha fazlası lif almayı hedeflemelisiniz. Genel olarak aldığımız gıdaların üçte birinin çözünür olmasını isteriz ( daha fazlası ishal yapabilir) Çok fazla lif gaz ve şişkinliğe neden olabilir bu nedenle alışkın değilseniz bir anda diyetinize yüksek lifli yiyecekler eklemeyiniz. Ayrıca vücudunuzun bu lifi kullanmasına yardımcı olmak için  daha fazla sıvı içmeniz gerekir: her gün 8-10 büyük bardak (en az 2lt) su içmelisiniz.

Baklagiller ve Kuruyemişler

basura iyi gelen yiyecekler kuruyemişler

Baklagiller lif yönünden çok zengin gıdalardır. 1/2 bardak börülce, siyah fasülye ve fasülye yediğinizde günlük lif hedefinizin üçte birini karşılamış olacaksınız. Seçtiğiniz çeşide bağlı olarak 7 ile 10 gram arasında lif (hem çözünür hem çözünmez) olacaktır.

Yaklaşık 20 adey badem veya ceviz yaklaşık 3 gram lif içerir. Yada  1/2 fincan soya fasülyesi de aynı oranda lifi barındırır hem de yarısı kadar kalori alırsınız.

Acılı ve çorbalarda sadece et kullanmak yerine, fasulye ekleyin veya ikame edin. Salatalarda fasulye ve fındık da kullanabilirsiniz. Fasulye, mercimek ve bezelye için geleneksel zeytinyağlı tarifleri kullanmanız yeterlidir. Türk mutfağı bu konuda çok çeşitli tarifler sunarak işimizi kolaylaştırmaktadır.

Basura iyi gelen yiyecekler; Tahıllar

basura iyi gelen tahıllar

Makarna, pilav, ekmek ve krakerler yerine tam tahıllı unlar, karabuğday, taşta öğütülmüş iri taneli mısır unu veya çavdar kullanmalısınız. Pişmiş yulav ve arpa da çözünebilir lif kaynağıdır.

basura iyi gelen yiyecekler

Kahvaltıda beyaz ekmek yada simit yerine tam buğday ekmeği yada yulaf tüketmenizde fayda var. Ayrıca salatalarınıza ekleyeceğiniz bir tutam yulaf kepeği yada buğday tohumu yada chia tohumu günlük lif ihtiyacınızı karşılarken düşük kalori alımı gerçekleştirmiş olacaksınız.

Meyve ve sebzeler

basura iyi gelen meyveler sebzeler

Meyve ve sebze tüketimi basurla savaşta çok etkilidir. Elma, armut, erik, patatesi salatalık gibi ince kabuklu meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketmeye özen gösteriniz çünkü kabuklarında çözünmeyen lifler barındırırlar bunun yanı sıra flavonoids bileşeni içerirler ve bu bileşikler hemoroid kanamalarını kontrol etmeye yardımcı olurlar.

Parlak renkli ürünler meyveler, üzümler, domatesler, lahanalar ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler genellikle flavonoidler bakımından zengindir. Ne kadar taze tüketirseniz o kadar çok verim alacaksınız. Yapraklarıyla ve kabuklarıyla tüketmeye özen gösterin eğer kaynatarak tüketmeyi düşünürseniz çok fazla pişirmekten kaçının.

Bir porsiyon meyve günlük lifinizin en az% 10’u, genellikle 3 ila 4 gram arası için iyidir. Bir bardak yapraklı yeşillik, brokoli, Brüksel lahanası, kış kabağı veya yeşil bezelye size 4-5 gram lif verecektir.

Patlıcan başlı başına bir basur ilacıdır içerdiği lif ve bileşenler sayesinde basurun temel nedeni olan kabızlıkla mücadelede çok iyi rol oynamaktadır. Daha önceki evde hemoroid tedavisi başlıklı yazımızda patlıcanı detaylı bir şekide inceledik

Bazı sebzeler ve meyvelerde lif ve çok fazla su bulunur. Salatalık, kereviz, hafif biber ve karpuzun %90’ı sudan oluşmaktadır.

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir